Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

6 november 2019

Is uw auto toe aan een 'optune beurt'?

Zit u er ook wel eens aan te denken om over te stappen naar een andere auto die betere prestaties heeft dan uw eigen auto? Maar is geld toch nog een dingetje? Denk dan eens na over chiptuning zodat de prestaties van uw eigen auto verbeterd kunnen worden. Wat chiptuning precies inhoudt, zal aan de hand van de onderstaande vragen worden uitgelegd.

Wat is chiptuning?

Zoals hierboven gezegd is, zullen door chiptuning de prestaties van uw auto verbeterd worden. Chiptuning is voor meer vermogen van uw auto. Door de software in de auto te optimaliseren en de motor optimaal af te stellen, kan de motor zuiniger, krachtiger, sneller en soepeler gemaakt worden. Het is dus eigenlijk een manier om de motor te optimaliseren.

Wat gebeurd er bij chiptuning?

Chiptunen is mogelijk bij auto’s waarvan de motor door een zogenoemde ECU (Electronic Control Unit) wordt aangestuurd. Deze computer is het brein van de motor en regelt de motorloop zoals de turbodruk, de gaspedaalstand en de inspuithoeveelheid.

In de fabriek worden de prestaties van de motor beperkt tot op een bepaald niveau. Hier kunnen diverse redenen voor zijn, zoals het beperken van de uitstoot, het brandstofverbruik zo laag mogelijk houden of om uit eenzelfde motorontwerp meerdere vermogensvarianten te kunnen aanbieden. Zo ontstaat er een marge. Vaak ligt deze marge ver onder de maximale grens van wat de motor daadwerkelijk aankan.

Daarom zullen er tijdens het chiptunen nieuwe instellingen worden bepaald aan de hand van de technische gegevens van de motor (turbo, brandstof en aandrijflijn). De software van de ECU computer zal optimaal afgesteld worden waardoor de auto meer vermogen, meer trekkracht en meer rijcomfort krijgt.

Wat is ecotuning?

Ook kan er bespaard worden op het brandstofverbruik van de auto. Dit kan door het zogenoemde ecotunen. Bij ecotuning zal ook de software voor de aansturing herschreven worden en optimaal worden aangepast aan de auto waardoor een betere en volledigere verbranding in de motor kan plaatsvinden. Hiermee zal het rijcomfort niet veranderen, maar wel het verbruik van de brandstof. Het voertuig zal door ecotuning efficiënter gebruik maken van de brandstof, wat kan leiden tot een besparing van 15%!

Let op de betrouwbaarheid van de tuner!

Tuning is een vak apart en daarom is vakkundigheid en precisie heel belangrijk. Ga daarom niet naar een tuner die weinig verstand van zaken heeft. Als het tunen fout gaat, kan dit namelijk ernstige gevolgen hebben voor de motor.

Om de goede en juiste service te kunnen bieden, werken wij samen met Digicar Engineering. Digicar is een toonaangevend bedrijf op het gebied van het verbeteren van de prestaties van auto’s, van brandstofbesparing en probleemoplossingen m.b.t. de software van de auto.

Wilt u meer weten over tuning? Wij informeren u graag verder, zodat u weet wat de mogelijkheden zijn voor uw auto. Neem contact met ons op via het contactformulier op de website of bel ons en vraag naar Theo!