Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

17 januari 2022

Chiptuning

Brandstof besparen, extra rijcomfort en meer vermogen, wie wil dat nu niet? Met chiptuning kunnen de prestaties van de auto verbeterd worden. Maar wat houdt chiptuning eigenlijk precies in?

Wat is chiptuning?

Chiptuning wordt gedaan om de prestaties van uw auto te verbeteren. Door parameters en andere facetten in de software van uw auto te optimaliseren, zorgt tuning voor meer vermogen, rijcomfort én trekkracht.

De term chiptuning komt uit het verleden. Vroeger moesten de chips losgehaald worden van de printplaat van de ECU (Electronic control unit). Deze losse chips werden uitgelezen, de data aangepast en de chip kon weer teruggezet worden. Tegenwoordig is het niet meer nodig om chips los te halen. In sommige gevallen moet de ECU uitgelezen of gedeblokkeerd worden door pennen rechtstreeks op de printplaat aan te sluiten, maar in de meeste gevallen is het voertuig via de OBD-poort te programmeren.

Ecotuning

Naast chiptuning, wat zorgt voor vermogenswinst, is er tevens ecotuning. Ecotuning zorgt voor brandstofbesparing, wat goed is voor het milieu en tevens voor de portemonnee. De software wordt geoptimaliseerd en zorgt voor betere en volledigere verbranding in de motor. Hierdoor verbruikt de auto minder brandstof.

Electronic Control Unit

Chiptuning is mogelijk bij auto’s die middels een ECU (Electronic Control Unit) aangestuurd worden. Tegenwoordig beschikt elke auto hierover. De fabriekssoftware wordt geoptimaliseerd, waarbij individuele afstelling van de motor voor de betreffende auto van toepassing is. Chiptuning kan zorgen voor 20-40% verbetering in prestatie! De ECU regelt onder andere turbodruk, lucht/brandstof verhoudingen en inspuithoeveelheid. De originele opgeslagen instellingen worden tijdens tuning vervangen door de geoptimaliseerde gegevens.

Is chiptuning veilig?

Bij chiptuning is het belangrijk dat u binnen de marges blijft van wat de motor aankan. Om deze reden kan er bij sommige motoren veel meer winst behaald worden dan bij andere motoren. Voertuigfabrikanten zorgen vrijwel altijd voor een afstelling met een ruime marge. Dit heeft verschillende redenen. Zo komt het regelmatig voor dat de fabrikant maar één motor ontwikkelt, welke met verschillende vermogens geleverd wordt. Dit wordt er bespaard op de ontwikkelkosten en is er toch de keuze in vermogen. Ook wordt er een marge gehanteerd omdat niet overal ter wereld de omstandigheden gelijk zijn. Denk aan brandstofkwaliteit, octaangetal van de brandstof, maar ook aan buitentemperaturen die wereldwijd behoorlijk uiteenlopen.

Autobedrijf Gert Pater en Digicar

Autobedrijf Gert Pater werkt samen met Digicar Engineering en staat garant voor kwaliteit en maatwerk. U kunt bij ons terecht voor het tunen van personenauto’s, lichte bedrijfswagens en campers. Daarnaast beschikken we over een modern ingerichte werkplaats met up-to-date diagnose en programmeerapparatuur. Na de tuning zal de auto optimaal presteren, vanzelfsprekend ook met garantie op de softwarediensten.

Wenst u graag meer informatie over chiptuning? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0342 - 442582 of vul ons online contactformulier in. We informeren u graag over de mogelijkheden voor uw auto.