Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

22 januari 2018

Zelfsturende auto’s in opkomst

De technische ontwikkelingen gaan continue door en momenteel krijgt de zelfsturende auto veel aandacht. In de loop van de jaren hebben auto’s en vrachtwagens al steeds meer automatische functies gekregen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inparkeren, automatisch filerijden en rem-assistentie. Mogelijk kunnen auto’s en vrachtwagens in de toekomst helemaal zelfstandig rijden.

 

De voordelen van zelfsturende auto’s

Maar waarom worden er zelfsturende auto’s ontwikkeld? Zelfsturende auto’s kunnen veel voordelen hebben in de maatschappij.

Betere doorstroming en minder files

De zelfsturende auto’s hebben niet alleen voordelen voor het comfort van de reizigers, maar ook voor de filedruk. Als 10% van de automobilisten automatisch rijdt, zal dit 30% minder files betekenen. Auto’s kunnen gegevens naar elkaar toesturen, zoals hun snelheid en rijrichting. Met deze informatie kunnen ze bijvoorbeeld het optrekken en remmen op elkaar afstemmen. De auto’s reageren sneller dan menselijke bestuurders waardoor auto’s en vrachtwagens dichter op elkaar kunnen rijden. Dit zorgt ervoor dat er minder snel files ontstaan of dat files sneller oplossen.

Minder ongelukken

90% van de oorzaken van een verkeersongeluk is een menselijke fout. Dit kan bijvoorbeeld komen door de vermoeidheid of de afleiding van de bestuurder. Doordat een computer niet moe wordt of afgeleid raakt, kunnen de zelfrijdende functies helpen om de kans op ongelukken te verkleinen. In veel auto’s zitten nu al ondersteunde veiligheidssystemen zoals rem-assistentie.

Lager brandstofverbruik

Auto’s en vrachtwagens die met elkaar kunnen communiceren, hoeven minder vaak en hard te remmen en minder vaak op te trekken. Dit zorgt voor een besparing op het brandstofgebruik. Omdat de vrachtwagens zich op elkaar kunnen afstemmen, kunnen ze dichter op elkaar rijden waardoor ze minder last hebben van luchtweerstand. Hiermee kunnen ze ongeveer 5% tot 15% brandstof besparen.

 

Wat vindt men van zelfsturende auto’s?

Uit onderzoek blijkt dat slechts 33% van alle bestuurders uitkijkt naar de komst van de zelfsturende auto’s. Twee van de drie Europese autobestuurders wil zelf kunnen sturen, ook als zelfrijdende auto’s de overhand gaan krijgen. Andere bevindingen uit het onderzoek tonen aan dat 54% van de Europeanen regelmatig ‘gewoon voor de lol’ achter het stuur kruipt. In Nederland is dit zelfs meer dan 60%. Ze geven aan dat rijden meer is dan alleen maar van A naar B gaan en dat het rijden met familie en/of vrienden een speciale ervaring kan zijn.

 

Wanneer komen de zelfsturende auto’s op de markt?

Dit is een grote vraag van veel mensen, wanneer kunnen we de zelfrijdende auto’s kopen of leasen? Want de kans is groot dat, net als met de elektrische auto, eerst de groep zakelijke autorijders in de zelfrijdende auto stappen. Hieronder een overzicht van de fabrikanten wanneer zij denken dat zij de zelfrijdende auto gaan introduceren op de markt.

  • Audi heeft in 2017 de Audi A8 op de markt gezet. Deze auto is in staat zelfstandig te rijden tot 60 km/h, ideaal dus in druk (file)verkeer. De enige beperking is momenteel de Nederlandse wetgeving. Die zegt namelijk wel onder meer dat de bestuurder te allen tijde verantwoordelijk blijft.
  • Tesla verwacht regulatie zelfrijdende auto’s in 2023.
  • Jaguar en Land Rover kunnen uiterlijk in 2024 volledig zelfrijdende auto introduceren.
  • Nissan introduceert de zelfrijdende auto in 2020.