Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

29 mei 2020

Wijziging berekening BPM per 1 juli

Vanaf juli 2020 kan een nieuwe auto zomaar honderden euro’s goedkoper of juist duurder worden. Dit komt doordat vanaf die datum de berekening van de bpm door de overheid veranderd zal worden en dat kan invloed hebben op de prijs van nieuwe auto’s. Voor bepaalde modellen kan dit gunstig uitvallen maar voor andere modellen juist ongunstig.

Wat is bpm?

Bpm is de afkorting voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. In Nederland betaal je eenmalig een belasting bij het kopen van een nieuwe auto, bestelbus of motor. Ook als het voertuig uit het buitenland wordt geïmporteerd. Het is dus eigenlijk een aanschafbelasting. De hoogte van deze belasting wordt met name bepaald door de CO2-uitstoot van de auto. Hoe zuiniger de auto, hoe minder belasting je moet betalen. Voor zeer milieuvriendelijke personenauto’s (met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer) hoef je geen BPM te betalen.

Huidige situatie

Momenteel wordt de bpm berekend aan de hand van de CO2-uitstoot volgens de New European Driving Cycle (NEDC)-meetmethode. Dit is een oude en achterhaalde testcyclus, waarvan de resultaten vaak ver afstaan van het praktijkverbruik van een auto. Dit komt onder andere door diverse ontwikkelingen in technologie en rijomstandigheden.

Verandering per 1 juli 2020

Per 1 juli 2020 gelden er andere CO2-schijven, tarieven en dieseltoeslag omdat de bpm vanaf dan wordt berekend aan de hand van de Worldwide Harmonized Light-Duty Test Procedure (WLTP). Deze meetmethode geeft een accurater beeld van het brandstofverbruik en de emissiewaarden (uitstoot van de uitlaatgassen) van nieuwe modellen. Vergeleken met de NEDC worden auto’s getest over langere afstanden, een groter aantal rijomstandigheden, hogere snelheden en realistische omgevingstemperaturen. Ook houdt de test rekening met optionele uitrusting die invloed kan hebben op de prestaties van een auto, zoals lichtmetalen velgen of een warmtepomp. In de onderstaande afbeelding kun je de verschillen tussen de twee testmethodes zien.

autobedrijf-gert-pater-wijziging-bpm-per-1-juli.jpg

 

Wat betekent dit voor u?

De bpm zal volgens de Rijksoverheid gemiddeld gezien niet stijgen door de nieuwe test methode. De gemiddelde bpm per auto blijft naar verwachting ongeveer hetzelfde. Maar de bpm kan bij bepaalde auto’s wel hoger of lager worden.

Bent u daarom van plan om binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen? Dan is het verstandig om eerst na te vragen of en hoe de prijs van de auto per 1 juli verandert. Wellicht is het mogelijk om de auto eerder of juist later op kenteken te zetten zodat u niet meer betaalt of zelfs iets minder.

(Bronnen: ANWB, Independer en Wltp-info.nl)