Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

14 maart 2017

Verkeerde banden belangrijke oorzaak van verkeersongevallen

De juiste banden onder de auto zijn van levensbelang. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse CBS (Statistisches Bundesamt). Niet gebrekkige verlichting of slecht werkende remmen zijn de aanleiding van veel verkeersongevallen met personenauto’s, maar versleten of verkeerde banden zijn in één op de drie ongevallen de oorzaak.

 

Uit de cijfers in Duitsland is gebleken dat de oorzaak van ongevallen met letsel, veroorzaakt door een technisch gebrek, in een derde van de gevallen de banden zijn, gevolgd door verlichting en remmen (beide 17 %). In Duitsland is de regelgeving op het gebied van autobanden scherper, winterbanden zijn verplicht en het is aannemelijk dat het met de kwaliteit van de banden in Nederland slechter gesteld is.

 

Aandacht voor verkeersveiligheid

Naar aanleiding van deze cijfers vragen Autobranchevereniging BOVAG en de Bandenbranchevereniging Vaco opnieuw om aandacht voor de verkeersveiligheid. Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco, verwacht dat het in Nederland nog slechter gesteld is vergeleken met ons buurland, aangezien er in ons land nog veel meer is toegestaan op het gebied van banden. “En als we in Nederland net zoals in Duitsland de details uit ongevalsonderzoek zouden ontsluiten, is het een stuk eenvoudiger om beleid te maken, te handhaven en bewustzijn te creëren bij het publiek”, aldus Edwin Brinksma.

 

BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt vind het belangrijk dat er door overheden wat wordt gedaan met de cijfers uit de ongevallenanalyses. Hij pleit ervoor dat het onderwerp verkeersveiligheid veel meer prioriteit krijgt binnen de overheid, zeker nu is gebleken dat het aantal verkeersslachtoffers niet afneemt. Ook bij handhavers moet het prioriteit krijgen: “Als bij ongevallen in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden zijn betrokken of zelfs (mede) oorzaak zijn, vanwege de langere remweg, dan lijkt ons dat toch relevante informatie die ook nog eens bijdraagt aan meer bewustwording bij de automobilist. Nu blijven zulke details vaak in de politiearchieven”, aldus Bertho Eckhardt.

 

Een passende autoband

Welke band het beste bij uw auto past hangt van veel zaken af. Niet alleen het type auto is van belang, maar ook wat u verwacht van uw autoband. Autobedrijf Gert Pater informeert u graag hierover, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Tenslotte is niet alleen de goede band belangrijk, ook de juiste montage en uitlijning hoort erbij. En een goede bandenspanning is altijd belangrijk. Op tijd onderhoud en de juiste autoband zorgen voor een veilige deelname aan het verkeer.

 

Bron: Automotive-management