Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

4 oktober 2021

Uitdaging om aanbod van occasions op peil te houden

Het is momenteel door het achterblijven van de nieuwverkopen van auto’s een flinke uitdaging voor ons om de autovoorraad op peil te houden. Vanwege het chips tekort worden er minder nieuwe auto’s verkocht en dat heeft invloed op de occasionhandel. Het aanbod is veel lager dan wij gewend zijn waardoor het de nodige moeite kost om geschikte auto’s te vinden die wij willen verkopen. En vanzelfsprekend werkt dit ook door in de prijzen die voor een gebruikte auto gevraagd worden.

Oorzaak tekort

Tijdens de eerste coronagolf in 2020 zijn bestellingen van nieuwe auto’s massaal geannuleerd en daardoor verwachtte de auto-industrie minder chips af te nemen. Echter de vraag naar nieuwe auto’s herstelde sneller dan verwacht waardoor er juist een grotere behoefte aan chips was dan gepland.

Tegelijkertijd zijn door de coronapandemie thuiszittende consumenten massaal elektronica gaan kopen. Hierdoor waren er veel chips nodig voor consumentenelektronica, zoals laptops, tablets en pc’s. De chipfabrieken draaien al volcontinu en opschalen van de productiecapaciteit lukt niet van de ene op andere dag.

Door dit gebrek aan micro-elektronica (chips) vallen autofabrieken soms stil. Het herstel van autoverkopen na de pandemie verloopt hierdoor moeizaam. Zo zijn er bijvoorbeeld in de maand augustus 21.877 nieuwe auto’s in Nederland geregistreerd, dit is een daling van 16,8% ten opzichte van augustus 2020.

Verwachting

Het lijkt er wel op dat de autosector over het dieptepunt van het chiptekort heen is, maar daarmee zijn de problemen nog niet voorbij. De verwachting is dat het minimaal tot 2022 duurt voordat er met de productie van nieuwe auto’s aan de vraag kan worden voldaan. Mogelijk duurt het voor de gebruikte markt nog langer voordat de situatie weer in evenwicht is.