Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

9 november 2022

Schaarste aan auto’s

De afgelopen periode kreeg ik regelmatig de vraag waarom het terrein zo leeg is. Alhoewel wij zelf weinig nieuwe auto’s verkopen, heeft dit alles te maken met de tekorten aan nieuwe auto’s.

 

Tekort aan nieuwe auto’s

Het tekort aan gebruikte auto’s komt met name doordat het aantal nieuw verkochte auto’s op Europees niveau, en dus ook in Nederland, is achtergebleven.

Het totaal aantal geregistreerde nieuwe auto’s in Nederland is in de periode van 2019 tot en met 2021 aanzienlijk teruggelopen. In 2019 werden er 450.637 nieuwe auto’s geregistreerd, dit aantal viel in 2020 flink terug naar 357.996 stuks. De daling bleef zelfs het jaar erna doorzetten met maar 324.710 nieuwe auto’s over het hele jaar 2021.

Tot en met september dit jaar zijn er in totaal 225.944 nieuwe auto’s geregistreerd in Nederland, dit is 4,6 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Wel lijkt een ommekeer aanstaande; over de maanden augustus, september en oktober is het aantal geregistreerde nieuwe auto’s met respectievelijk 9,2%, 4,8% en 20% toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar.

De vraag naar nieuwe auto’s is er wel, maar de fabrikanten kunnen niet voldoende produceren. Dit komt door een tekort aan onderdelen die essentieel zijn bij de productie van de auto.

 

Coronacrisis en oorlog Oekraïne

Aan het begin van de coronacrisis was er veel onzekerheid; China ging in lockdown en vrij snel kwam Corona ook in Europa terecht. De onzekerheid van de pandemie heeft ervoor gezorgd dat de auto-industrie de verwachtingen naar beneden heeft bijgesteld. Hierdoor vonden er minder bestellingen omtrent chips en dergelijke plaats.

Toen de vraag naar auto’s vrij snel na het uitbreken van de Coronacrisis begon te stijgen, waren er weer meer chips nodig. Autofabrikanten konden achter in de rij aansluiten, de auto-industrie was lang niet de enige branche met een grote vraag naar chips. Terwijl de chipfabrikanten al lange tijd op volle productiecapaciteit draaien, blijft de vraag nog altijd groter dan het aanbod.

Ook de oorlog in Oekraïne heeft invloed op de auto-industrie. Het land is een groot producent van kabelbomen, een cruciaal onderdeel tijdens voor de auto-industrie. 7% van de wereldwijde productie is afkomstig uit Oekraïne, een land waar optimale productie nu onmogelijk is door de oorlog.

 

Gebruikte auto’s

Het totale wagenpark in Nederland is toegenomen van 8,5 miljoen auto’s in 2019 naar 8,9 miljoen auto’s in 2022. Door het tekort aan nieuwe auto’s stijgen de prijzen van gebruikte auto’s. De gemiddelde occasionprijs is tussen september 2021 en september 2022 gestegen met 16 procent, van respectievelijk €20.467,- naar €23.734,-.

In Nederland is het aanbod van jong gebruikte auto’s heel beperkt. Gelukkig hebben wij de afgelopen jaren veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar betrouwbare en goede inkoopkanalen, resulterende in een breed Europees netwerk. Desondanks blijft het vinden van goede en betrouwbare auto’s een zoekwerk, prijzen en aanbod variëren snel.

Op zoek naar een auto, maar ziet u de desbetreffende bolide niet op voorraad staan? Informeer bij onze verkoopafdeling en vraag naar Kees-Peter of Gerhard. Zij gaan graag met uw zoekopdracht aan de slag!

 

Ruud Pater