Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

28 juli 2020

Occasionverkoop in coronatijd

Inmiddels zitten we al bijna 5 maanden in een coronacrisis die de hele maatschappij raakt, zo ook de verkoop van occasions in Nederland. Maar toch mogen we als branche in de verkoop van tweedehands auto’s niet klagen. In mei dit jaar daalde de verkoop weliswaar met 5 procent in vergelijking met mei 2019, maar de aantallen waren nog altijd hoger dan in alle jaren voorafgaand aan 2019.

Als we kijken naar de begin maanden van de coronatijd, zijn de occasionverkopen in maart met 14 procent gedaald en in april zelfs met ruim 26 procent vergeleken met vorig jaar. In mei dit jaar was de daling 5 procent, met in totaal 111.146 verkochte occasions. Dat is het op een na hoogste verkoopcijfer van tweedehands auto's ooit, meldt BOVAG. Volgens de VWO ligt de dagelijkse verkoop van gebruikte auto’s sinds juni zelfs elke dag boven het aantal van vorig jaar.

Naast de verkoop door autobedrijven, is ook de verkoop tussen particulieren gestegen. Daarbij ging het in mei om 73.433 occasions, 17,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens de BOVAG worden er doorgaans jaarlijks bijna 2 miljoen occasions door consumenten aangeschaft, waarvan ongeveer 65 procent bij de autobedrijven en 35 procent bij andere particulieren. Als gevolg van de coronamaatregelen zou die grens van 2 miljoen volgens de vereniging dit jaar voor het eerst gepasseerd kunnen worden.

Oorzaak toegenomen verkoop

Uit een onderzoek van Markteffect in opdracht van branchevereniging BOVAG is gebleken dat veel reizigers, die normaal gesproken met het openbaar vervoer reizen, de auto in deze coronatijd als alternatief zien. Van de 1.185 consumenten gaf de helft van de OV-reizigers aan om voor een alternatief te kiezen. Van die groep kiest 57 procent voor de auto. De meeste daarvan hebben al een eigen auto maar ongeveer 1 op de twaalf zegt er één te gaan kopen. De BOVAG meldt dat dit in absolute getallen neerkomt op 175.000 personen.

Bij de toegenomen verkoop valt op dat de compactere auto’s, zoals de Volkswagen Polo, Opel Corsa, Ford Fiesta en Renault Clio, meer in trek zijn dan tot het eerste kwartaal van 2020. Hieruit blijkt dus dat veel consumenten tijdens de coronacrisis kiezen voor een kleine, compacte (tweede) auto als alternatief voor het openbaar vervoer.

Ook op zoek naar een kleinere auto?

Autobedrijf Gert Pater heeft een aantal compacte auto’s op voorraad staan. Bekijk de actuele voorraad op onze website. Een afspraak maken met één van de verkopers kan altijd, wellicht kunnen we via een zoekopdracht wat voor u betekenen.