Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

17 juni 2019

Milieustickers in Europa!

De zomer is in aantocht en dat betekent dat weer veel Nederlanders de auto pakken om op vakantie te gaan. Vooral Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn populaire vakantielanden of doorreislanden. Maar voor welk land en wanneer heb je een vignet of milieusticker nodig?

 

Verplicht vignet Oostenrijk en Zwitserland

Ga je deze zomer op vakantie naar Oostenrijk of Zwitserland of rij je hierdoor heen? Dan is het belangrijk om te weten dat op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen het verplicht is om een Autobahn vignet te hebben. Deze vignetten zijn op verschillende plekken verkrijgbaar zoals bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland maar ook online of in de winkel van de ANWB.

TIP! Om je reis zo goed mogelijk te laten verlopen, is het handig om het vignet te hebben aangeschaft voordat je op vakantie gaat.

De prijzen van de Oostenrijkse vignetten variëren van € 12,00 tot € 100,00, afhankelijk van de duur van de geldigheid. Een Zwitserse Autobahn vignet is standaard 1 jaar geldig en zijn verkrijgbaar vanaf € 40,00.

TIP! Bewaar het aankoopbewijs van het vignet gedurende de geldigheid van het vignet. Er moet namelijk kunnen worden aangetoond dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt.

Een vignet moet aan de binnenzijde van de voorruit worden bevestigd. Deze kan linksonder of linksboven worden geplaatst. Hiernaast is het ook toegestaan om het vignet in het midden van de bovenzijde van de voorruit te bevestigen. Het is wel belangrijk dat de sticker volgens de regels wordt bevestigd, met plakband is bijvoorbeeld niet toegestaan.

TIP! Let op dat het vignet niet beschadigd is! Beschadigde vignetten zijn namelijk ongeldig.

 

Milieusticker in Duitsland

Ben je van plan om naar Duitsland op vakantie te gaan of moet je door Duitsland heen rijden om je vakantiebestemming te bereiken? Check dan even of je een milieusticker nodig hebt!

Duitsland heeft verschillende milieuzones met als doel om de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag alleen het gebied inrijden als je auto een milieusticker heeft. Deze zones liggen voornamelijk buiten de snelwegen en daarom is het niet nodig om een milieusticker te hebben als je op de snelweg blijft.

De milieustickers (Umweltplaketten) kunnen online worden aangevraagd, dit kan vanaf € 13,95.

TIP! Blijf je alleen op de Duitse snelwegen rijden, dan heb je geen milieusticker nodig. Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen namelijk buiten de regeling.

 

Milieusticker Frankrijk

Ga je deze zomer op vakantie naar Frankrijk? Let dan even goed op of er een milieuzone is ingesteld. Deze vind je vooral in de steden en in gebieden met een piek in luchtvervuiling. Er zijn momenteel twee verschillende milieuzones: een permanente en een tijdelijke milieuzone.

Kom je in een gebied dat als een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) is aangemerkt, dan mag je er alleen rijden met een geldige milieusticker (vignette Crit’Air). Een voorbeeld hiervan is de binnenstad van Parijs.

In een tijdelijke milieuzone (Zone de protection de l’air, ZPA) is een geldige milieusticker alleen nodig als er sprake is van extreme luchtvervuiling. De omvang van de zone kan verschillen.

Het is belangrijk om de sticker aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit te bevestigen.

Een milieusticker is alleen via de officiële website (www.certificat-air.gouv.fr) online te bestellen. De sticker is niet in een winkel of per post verkrijgbaar. De milieusticker kost €4,21 inclusief verzending naar Nederland.

WEETJE! De sticker heeft geen geldigheid en gaat dus de hele levensduur van het voertuig mee; je hebt dus niet elk jaar een nieuwe sticker nodig!

-----

Update augustus 2020: bekijk de actuele regelgeving omtrent milieusticker in Europa op de website van de ANWB.

Bron: ANWB