Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

15 oktober 2019

Laat je niet afleiden, app je geen ongeluk, kom weer veilig thuis!

Iedere dag zijn we onderweg, met miljoenen mensen tegelijk. In de auto, op de fiets maar ook te voet. Het belangrijkste daarvan is de veiligheid van jezelf maar ook van de weggebruikers om je heen. Helaas blijft het aantal ongelukken stijgen doordat weggebruikers afgeleid zijn. Maar wat zijn de meest voorkomen afleidingen in de auto?

Top 5 afleidingen in de auto:

  1. Smartphonegebruik tijdens het autorijden;
  2. (Handsfree) bellen in de auto;
  3. Eten of drinken in de auto;
  4. Problemen met de navigatie;
  5. Verkeersongevallen & reclameborden langs de weg.

 

Waarom moéten we op onze telefoon kijken tijdens het rijden?

Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet meer zonder telefoon. Niet gek dus dat de telefoon voor de meeste afleiding in de auto zorgt. Een telefoon geeft ons precies wat onze behoeften nodig hebben: constant positieve prikkels zoals aandacht, een like en een berichtje. Hiermee beloon je jezelf en als we beloond worden, gaan we iets vaker doen. Zo werkt ons brein volgens Victor Lamme, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hiernaast speelt sociale controle een rol: we zijn gevoelig voor wat andere mensen van ons vinden en denken. Daarom willen we altijd bereikbaar zijn en direct op berichten kunnen reageren.

 

Wat zijn de gevolgen van ons telefoongebruik tijdens het rijden?

Bij veel mensen zit de gewoonte erin om je telefoon pakken als die pingt of als je je verveelt. Hierdoor ben je veel minder alert in het verkeer, ook al kijk je maar even snel op je telefoon. Je aandacht ligt dan bij iets anders dan in het verkeer om je heen waardoor je onbewust langzamer kan gaan rijden of kan gaan slingeren. Daarnaast kijk je tijdelijk minder naar de verkeerssituaties waardoor je sneller iets over het hoofd ziet.

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat afleiding door de telefoon de kans op een ongeluk verhoogt wordt met een factor van maar liefst 3,6, terwijl eten tijdens het rijden de kans op een ongeluk 1,8 keer groter maakt.

 

Maar wat is nu dé oplossing?

Het is moeilijk om een oplossing te vinden voor het verminderen van het telefoongebruik. Volgens Victor Lamme is stoppen met appen vechten tegen de menselijke natuur. Daarom zullen boetes geven niet helpen, een gewoonte zit zodanig in je hersenen gebakken dat je er moeilijk vanaf komt.

Toch zijn er verschillende mogelijkheden om het gebruik van de telefoon te verminderen. Allereerst hopen campagnes automobilisten bewust te maken van afleiding op de weg. Een voorbeeld hiervan is MONO. Deze campagne staat voor het met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Hiernaast zijn er tegenwoordig verschillende apps zoals Auto Reply App, Drive Safely Keep Focused en Automodus, die het onmogelijk maken om sommige functies van een telefoon te gebruiken tijdens het rijden.

Wil je actief bezig zijn met het minder gebruiken van je telefoon tijdens het fietsen of autorijden? Doe dan mee met de 'Sturen Zonder Gluren-Challenge' van de ANWB. Ga met vrienden of familie de uitdaging aan om niet te appen tijdens het fietsen of autorijden. Wil je jouw kennis testen over afleiding in het verkeer? Doe dan de ANWB Quiz 'Laat je niet afleiden' op de website van de ANWB.