Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

17 september 2019

HELP, een brandend lampje in het dashboard!

Voor veel mensen herkenbaar, je start de auto en opeens brandt er een lampje die normaal niet brandt. Maar wat betekent het figuurtje en de kleur van het lampje? Toch maar weer even het instructieboekje van de auto erbij pakken…

In dit nieuwsbericht lichten we de belangrijkste lampjes toe zodat u de volgende keer direct weet wat er aan de hand is en welke actie er eventueel nodig is.

 

Rood

Rood betekent foute boel waarmee u niet moet door blijven rijden. Zet de auto stil en bel de wegenwacht of garage.

Geel/oranje

Oranje is een waarschuwing maar u kunt er nog wel mee rijden. Rijdt bij voorkeur z.s.m. langs een garage om het probleem na te laten kijken.

Overige kleuren

Branden er lampjes met andere kleuren, dan is dit alleen een berichtgeving.

 

Let op! Vaak branden er een aantal dashboard lampjes tijdens het starten van de auto. Dit is een controle zodat je kunt zien of de lampjes nog wel werken. Als je ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken, moet je deze laten repareren. Wanneer er namelijk echt iets aan de hand is, kan dit niet duidelijk gemaakt worden door middel van de waarschuwingslampen.

De verschillende waarschuwingslampjes en controle systemen zijn er niet voor niks. Rijd daarom niet (te lang) door als er een lampje brandt maar laat de auto altijd controleren. Vaak wordt er gedacht dat het wel meevalt en er kosten bespaard kunnen worden door zo lang mogelijk door te rijden. Maar dit is nooit het geval, er gaat juist meer kapot.

Hieronder volgen een groot aantal symbolen op het dashboard van de auto die u kunt tegenkomen. Sommige symbolen kunnen per merk auto afwijken omdat fabrikanten deze af en toe zelf maken.

 

Lampje

Betekenis

Waarschuwingslampje remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Controleer het niveau van de remvloeistof. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel de garage om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.

Waarschuwingslampje motor

Als dit lampje brandt, is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem, stop dan direct op een veilige plaats en bel de garage.

Waarschuwingslampje koeling

Er is iets mis met het koelsysteem, daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kun je beter de garage bellen.

Waarschuwingslampje olie

Als dit lampje brandt, is het oliepeil te laag. Dit kan ernstige schade aan de motor opleveren, omdat de olie ervoor zorgt dat de motor ‘gesmeerd’ loopt. Peil de olie en vul het zo nodig bij. Blijft het lampje toch (rood) branden, schakel dan direct de garage in en rijd niet verder.

Waarschuwingslampje banden

Als dit lampje brandt, heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Heb je een lekke band, dan kun je zelf het wiel verwisselen of bel de garage.

Waarschuwingslampje airbag

Dit lampje duidt op een storing in de airbag of gordelspanner. Als deze het niet doen, loopt u het risico op ernstig letsel bij een eventuele aanrijding. Laat daarom het airbagsysteem zo snel mogelijk bij de garage controleren.

Waarschuwingslampje besturing

Bij dit lampje kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als deze bekrachtiging uitvalt, zal de besturing bij vooral lage snelheden en parkeren veel zwaarder zijn. Laat daarom bij de garage nakijken wat het probleem is.

Waarschuwingslampje accu

Het acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Bel daarom de garage voor advies en rijdt daarna door naar de garage om de dynamo te laten controleren.

Waarschuwingslampje roetfilter

Dit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt voldoet de auto niet meer aan de milieueisen. Ook kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen. Ga naar de garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder, maar bel het garagebedrijf.

 

Mocht u het toch niet meer kunnen onthouden, in het instructieboekje van de auto kunt u altijd het complete overzicht van alle lampjes terugvinden.

Twijfelt u toch nog over de betekenis van het lampje en wat u moet doen? Bel dan naar 0342-442582!

Bron: o.a. de ANWB