Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

19 april 2019

Fris het voorjaar in? Doe de aircocheck!

Het voorjaar is inmiddels begonnen en daarom het perfecte moment om je auto rijklaar te maken voor de aankomende zomer. Maar waar moet je op letten als we het voorjaar en de zomer tegemoet gaan? Een belangrijk onderdeel om te laten checken is de airco. Waarom?

 

1. Voorkom onaangename geurtjes!

Als de airco niet goed onderhouden of gebruikt wordt, kunnen er bacteriën en schimmels gaan groeien. Dit wordt veroorzaakt door condens wat op het koelelement onder het dashboard ontstaat. En condens is een goede broedplek voor bacteriën en schimmels.

Tip: Schakel de airco vijf minuten voor het einde van de autorit uit. Het koelelement komt op een normale omgevingstemperatuur, wat condens vorming voorkomt. Het aanwezige condens verdampt tijdens die laatste minuten door de luchtstroming van de kachelventilator.

 

2. Voorkom hoge reparatiekosten!

Een airco is een gesloten systeem waarin een koudemiddel onder druk circuleert. Dit middel zorgt onder andere voor de koeling in de auto. Jaarlijks kan er tot wel 10% van het koudemiddel verloren gaan door lekkage, ondanks dat het een gesloten systeem is. Te weinig koudemiddel kan schade aan de compressor veroorzaken wat tot een dure reparatie kan leiden. Voorkom daarom ernstige schade en hoge kosten door de airco regelmatig te laten onderhouden.

 

3. Voorkom ongelukken!

Een goedwerkende airco betekent niet alleen een fris en gekoelde auto, maar het draagt ook bij aan de verkeersveiligheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bestuurders met een goede concentratie en een snel reactievermogen, minder betrokken zijn bij ongelukken. De concentratie en reactiesnelheid van bestuurders is mede afhankelijk van de omstandigheden in de auto. Voorkom daarom ongelukken door de airco en het interieurfilter regelmatig te laten onderhouden. Ook zorgt een goed werkende airco voor een snellere en betere ontwaseming van de autoruiten.

Om er zeker van te zijn of uw airco goed onderhouden is, kunt u een aircocheck laten uitvoeren voor € 19,95. Voor optimale werking van de airco, is het ons advies om de airco iedere twee jaar opnieuw te laten afvullen en zo nodig de airco te laten reinigen en het interieurfilter te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt worden gedaan. De prijs van het reinigen van de airco is afhankelijk van het interieurfilter van de auto, maar dit kan al vanaf € 37,50. Mocht er uit de check komen dat de airco toe is aan een onderhoudsbeurt, dan kan dit al vanaf € 95,00.

Dus wil je er zeker van zijn dat je fris de zonnige periode tegemoet kan rijden? Maak dan direct een afspraak voor een aircocheck en geniet de hele zomer van een frisse auto!