Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

6 februari 2018

Do’s en don’ts bij vriezend weer

Voor de komende weken komt het vriesweer er weer aan. Na een zachte januari worden er begin februari temperaturen onder het vriespunt voorspeld. Dit betekent misschien schaatsen op natuurijs maar ook bevroren autoruiten en deuren. Wat is slim om met vriesweer te doen en wat kun je juist beter niet doen? Hieronder staan een paar tips die je helpen om veilig en snel de weg op te komen.

 

Bij bevroren sloten en deuren

Tijdens de wintermaanden, wanneer het hard heeft gevroren, wil een autodeur soms niet open. De kans bestaat dat de autosloten zijn bevroren of dat de deurrubber vast zit gevroren.

Don’t: Trek vooral niet te hard aan de autodeur om deze te openen! Hiermee kunt je de rubbers kapot trekken.

Do: Gebruik een slotontdooier om de sloten te ontdooien en gebruik een ruitontdooier om de rubbers te laten ontdooien. Deze ruitontdooier is eigenlijk een spray om de ruiten te laten ontdooien maar het kan ook een goede oplossing zijn om de deur gemakkelijker open te krijgen. Heb je geen slotontdooier of ruitontdooier? Met een föhn en een verlengsnoer kun je de kieren van de deuren verwarmen waardoor deze vaak wel open willen.

Om bevriezing van sloten en deuren te voorkomen:

  • Smeer de deurrubbers in met talkpoeder of vaseline. Hierdoor vriezen ze niet meer aan elkaar vast. Rubbervet is ook een oplossing.
  • Deursloten kun je beschermen door iets over de slotopening heen te plakken. Ook grafietpoeder of WD-40 in de sloten doen helpt.

 

Bij bevroren ruiten

Don’t: Gooi geen warm water over de bevroren ruiten! Hierdoor kunnen de ruiten gaan barsten en bovendien kan het water, als het afgekoeld is, gaan aanvriezen.

Do: Gebruik een brede ijskrabber of een ruitontdooier om de autoruiten te ontdooien. En trek tijdens het schoonmaken van de ruiten even de ruitenwisser omhoog zodat deze los komt van de autoruit.

Om bevriezing van ruiten te voorkomen:

  • De meest eenvoudige oplossing is een speciale deken op de voorruit leggen zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik hiervoor géén kranten, die kunnen gaan vastvriezen.

 

Als de motor niet wil starten

Don’t: Doe geen lange startpoging en geef géén gas bij het wegrijden.

Do: Als de motor niet vlot aanslaat, dan kan je beter een paar korte startpogingen doen dan een lange startpoging. Blijf bij het starten van de auto van het gaspedaal af. De meeste huidige benzinemodellen beschikken over elektronische injectie- en ontstekingssystemen die de hele operatie beheren zonder dat je het gaspedaal moet aanraken.