Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

19 augustus 2015

Autobezit: de gewoonste zaak van de wereld!

In Nederland is het autobezit steeds meer vanzelfsprekend. Zo heeft er in de afgelopen decennia een forse toename plaatsgevonden van het aantal personenauto’s. Reden er rond de eeuwwisseling nog ongeveer 6.3 miljoen personenauto’s rond in Nederland, is dat momenteel al bijna 8 miljoen. Dat blijkt uit een onlangs uitgebrachte publicatie van Transport en mobiliteit door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Toename bevolkingsgroei

Voor een deel is de toename van het autobezit te wijten aan de bevolkingsgroei, aldus het CBS. Telde Nederland rond de eeuwwisseling bijna 16 miljoen inwoners, zijn dit er momenteel bijna 17 miljoen. Anno 2015 heeft de helft van de volwassenen een auto, in één op de twee huishoudens is een auto aanwezig en bij een kwart van de huishoudens zijn dit er zelfs 2 twee of meer.

 

Andere oorzaken

Daarnaast zijn ouderen en vrouwen meer dan voorheen in het bezit van een rijbewijs, wat naast de bevolkingsgroei een verklaring is voor de toename van het autobezit. Onder jongeren is het bezit van een auto echter minder vanzelfsprekend. Van de jongeren tot 25 jaar heeft 1 op de 5 een auto. Dit is onder andere het gevolg van het feit dat veel jongeren in de stad wonen, waar openbaar vervoer een goed alternatief voor de auto is.

 

Minder vrachtauto’s, meer motorfietsen

Tegenover de stijging van het aantal personenauto’s, staat een daling van het aantal vrachtauto’s . Dit wordt verklaard door de economische crisis en de toename van transporteurs uit Oost-Europese landen. Tot slot zorgde het aantal motorfietsen voor de grootste stijging. Was in 2000 één op de 38 volwassenen in bezit van een motorfiets, is dit in 2015 toegenomen tot één op de 25.