Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

6 juli 2023

Artificial Intelligence (AI) en Autobedrijf Gert Pater

Dit keer een nieuwsbericht over een heel actueel item, namelijk Artificial intelligence (AI). Onlangs heb ik (Ruud Pater) een Webinar bijgewoond wat ging over AI binnen je bedrijf. Nu kwam bij mij de vraag op wat AI voor invloed heeft op de autobranche en op ons bedrijf.

Wat is Artificial intelligence (AI) precies?

“Artificial Intelligence (AI) is de wetenschap en technologie die computersystemen in staat stelt om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals probleemoplossing, leren, redeneren en besluitvorming. Het omvat machine learning, natuurlijke taalverwerking, beeldherkenning en andere geavanceerde technieken.”

Bovenstaande alinea is een simpel voorbeeld van hetgeen er mogelijk is met AI. Deze tekst is door AI geschreven door op ChatGPT de vraag te stellen: vertel in 50 woorden wat AI inhoudt.

AI binnen de autobranche?

Wederom een mooie vraag met een helder antwoord via ChatGPT:

“Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de autobranche. Het wordt gebruikt in autonome voertuigen, rijhulpsystemen, voorspellend onderhoud, productieoptimalisatie en infotainmentsystemen. AI stelt autonome voertuigen in staat om de omgeving te begrijpen, objecten te detecteren en veilig te navigeren. Rijhulpsystemen maken gebruik van AI-algoritmen om bestuurders te ondersteunen bij het veilig rijden, met functies zoals adaptieve cruise control en automatisch noodremmen. Voorspellend onderhoud maakt gebruik van AI om problemen in voertuigen te identificeren voordat ze tot storingen leiden, waardoor de betrouwbaarheid en efficiëntie verbeteren. In de productieoptimalisatie wordt AI gebruikt om processen efficiënter te maken, kwaliteitscontrole uit te voeren en de productiviteit te verhogen. Infotainmentsystemen maken gebruik van AI voor spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking, waardoor bestuurders met hun stem het systeem kunnen bedienen. Over het geheel genomen speelt AI een cruciale rol bij het verbeteren van de veiligheid, efficiëntie en gebruikerservaring in de autobranche.”

De toekomst

Om er niet helemaal een computer gegenereerd stuk tekst van te maken, bij deze ook een stukje tekst van mijn ideeën en inzichten.

Met bovenstaande tekst ben ik het eens. Als voorbeeld het voorspellend onderhoud: Wanneer hier betere voorspellingen voor zijn, dan kan hier de planning en de onderdelenvoorraad op aangepast worden. Voor u zou het kunnen betekenen dat de verwachte kosten nog beter kunnen worden ingeschat, dat de auto sneller klaar zou kunnen zijn en dat er problemen en/of storingen voorkomen kunnen worden.

De ontwikkelingen in de autobranche gaan erg hard. De overstap naar elektrisch rijden wordt gemaakt, auto’s worden telkens complexer met de gebruikte technieken en AI gaat ook veel verandering brengen in de auto’s en in het autobedrijf. Het is een interessante tijd! Een tijd die we graag samen met u tegemoet gaan…

Ruud Pater