Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

14 mei 2019

Alle informatie over de APK op een rijtje!

APK, het is een veel gebruikte afkorting in de autowereld maar wat houdt het nou precies in en waartoe dient deze keuring? Een antwoord op deze en nog meer vragen, geven we in het nieuwsbericht hieronder.

 

Wat is APK?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Tijdens een APK-keuring bekijkt de keurmeester of de auto voldoet aan de veiligheids- en milieueisen en of de auto op de juiste manier is geregistreerd in het kentekenregister. Deze keuringen worden gedaan op basis van de officiële regelgeving van de Wegenverkeerswet 1994.

  • Waar wordt tijdens een APK-keuring vaak op gecontroleerd?;
  • Verkeersveiligheid: hiervoor worden vaak de remmen, banden, verlichting, carrosserie en stuurinrichting gecontroleerd;
  • Milieu: hiervoor wordt de uitstoot van de uitlaatgassen nagekeken;
  • Registratie: hiervoor wordt vaak de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof.

De APK is een momentopname en geeft daarom geen garantie dat het voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat je een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Het is daarom belangrijk om de auto regelmatig te blijven controleren en onderhouden.

 

Wanneer moet uw auto APK gekeurd worden?

Het is goed om te weten wanneer en hoe vaak de auto APK gekeurd moet worden. Hoe vaak de auto gekeurd moet worden, is afhankelijk van de brandstof en gewicht van de auto en het moment dat de auto voor het eerst de weg op mocht.

In het onderstaande APK-keuringschema kunt u zien hoe vaak een auto gekeurd moet worden.

APK tabel | Autobedrijf Gert Pater

 

Het is belangrijk dat de auto voor de APK-vervaldatum gekeurd is. U ontvangt 6 weken voor de vervaldatum een herinnering van de RDW voor de APK. Vaak verstuurt de RDW deze via de post maar je kunt ook een digitale herinnering krijgen via de Berichtenbox van MijnOverheid. Laat u uw auto binnen 2 maanden voordat de APK vervalt, keuren, dan wordt de oude vervaldatum met 1 of 2 jaar verlengd. Dit hangt af van hoe vaak de auto gekeurd moet worden. Wordt de auto eerder dan die twee maanden gekeurd, dan vervalt de originele vervaldatum en krijgt het voertuig een nieuwe datum.

Bent u te laat met het keuren van de auto voor de APK-vervaldatum? Dan heb je volgens Artikel 11 van het Besluit Voertuigen de ruimte om alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Het voertuig mag maximaal twee maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Je mag binnen deze periode dus niet met de auto rijden! Als het voertuig na die twee maanden nog steeds niet APK-gekeurd is, kun je een boete krijgen.

 

Wat kost een APK?

Bij Autobedrijf Gert Pater voeren wij de APK voor uw auto gratis uit in combinatie met een grote of kleine beurt (excl. de wettelijk verplichte afmeldkosten). Is de auto niet toe aan een beurt, dan is het tarief voor de APK € 30,- (inclusief afmeldkosten).

Bij onverwachte reparaties wordt u vooraf door ons geïnformeerd. Want het is natuurlijk wel zo prettig om voorafgaand aan de reparatie te weten wat de bijkomende kosten zijn. U kunt er vanuit gaan dat er zonder toestemming geen extra werkzaamheden worden verricht! Een afspraak voor de APK of ander werkzaamheden maakt u eenvoudig via onze website of door te bellen naar 0342-442582.