Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

22 oktober 2018

All-season banden of winterbanden?

Het is alweer bijna november en dat betekent dat we dichter naar de winter toe gaan. Daarom dé tijd om eventueel uw banden om te laten wisselen voor winterbanden. Benieuwd wat de voor- en nadelen van winter- en all-seasonbanden zijn? Lees dan nu snel verder en kom alle feiten over deze banden te weten!

Winterbanden

Om te beginnen de winterband. Winterbanden zijn te herkennen aan een sneeuwvlok of een berg symbool en kunnen het beste gebruikt worden bij buitentemperaturen onder de 7 graden Celsius. De winterband heeft een ander soort rubber dan de zomerband. Het rubber van zomerbanden 'bevriest' bij lage temperaturen waardoor de band minder grip heeft op de weg. Bij een winterband is de rubbersamenstelling zachter en heeft het profiel een andere lamellenstructuur, waardoor de banden met kou en sneeuw minder snel grip verliezen op de weg. Dit komt omdat het profiel tijdens het rijden vervormt en de lamellen als een soort grijpers op het wegdek werken. Op een besneeuwd wegdek is de remweg van een winterband daarom 50% korter dan die van een zomerband.

Het gebruik van de winterbanden heeft helaas ook zijn nadelen:

  • De banden slijten harder dan zomerbanden bij hogere temperaturen­
  • Je moet in de zomer en winter van banden wisselen
  • De banden moeten ergens worden opgeslagen

 

All-seasonbanden

All-seasonbanden zijn wellicht een goede keuze als u niet veel kilometers (minder dan 10.000 kilometer per jaar) maakt en niet onder extreme winterse omstandigheden met de auto rijdt. Deze banden hoeven door het jaar heen niet gewisseld te worden waardoor er geen opslagkosten bij de banden komen kijken. Hiernaast zijn all-seasonbanden beter tegen Nederlandse winters bestand dan zomerbanden omdat ze een betere grip hebben. All-seasonbanden met het 3PMSF symbool (3 bergen en sneeuwvlok) zijn in het buitenland ook goedgekeurd als zijnde winterband. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle all-seasonbanden dit symbool.

Ook de all-seasonbanden heeft een paar nadelen:

  • ­De banden hebben minder grip dan een winterband bij extreme winterse omstandigheden
  • ­All-seasonbanden hebben in de zomer minder grip dan een zomerband

­

LET OP: Bent u van plan om in de winter naar het buitenland te gaan? Houdt er dan rekening mee dat in bepaalde landen winterbanden of all-seasonbanden met het 3PMSF symbool verplicht zijn.

De combinatie van winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer is het veiligst omdat de all-seasonband een compromis is tussen de zomer- en de winterband. Doordat het een compromis is, hebben deze banden duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de wintermaanden, maar ook tekortkomingen als je het vergelijkt met een winterband in de winter. Heeft u geen winterbanden en worden er niet veel kilometers gemaakt in winterse omstandigheden en niet in het buitenland gereden, dan is de all-seasonband een prima alternatief.

Rijdt u op zomer- en winterbanden, dan is ons advies om in oktober of november de banden te wisselen. Bel even om een afspraak in te plannen met 0342–442582 of maak een afspraak via de website.

Meer weten hierover? Neem contact met ons op en vraag naar Ruud.