Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

7 mei 2021

Tips voor airco gebruik en -onderhoud

Nu het lente is en de temperatuur gaat stijgen, wordt de airco vaker gebruikt. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor het gebruik van de airco en daarnaast het belang van het onderhoud van de airco toegelicht.

Tips voor airco gebruik

Het is belangrijk om goed om te gaan met uw airco, onder andere om te voorkomen dat u last krijgt van schimmel en bacteriën in de airco.

  • Open eerst de ramen bij een opgewarmde auto zodat de warme lucht afgevoerd kan worden. Dit bespaart brandstof en zo hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is.
  • Bij een volautomatische airco kunt u de temperatuur instellen, bijvoorbeeld tussen 21ºC en 23ºC. Activeer vervolgens de automatische modus door de knop “AUTO” in te drukken. In deze modus verbruikt de airco minder dan wanneer de airco met de hand bediend wordt.
  • Er zijn speciaal getinte ruiten die zonlicht absorberen of reflecteren, wat kan zorgen voor minder opwarming van uw auto. Bij minder opwarming is er minder koelcapaciteit van de airco nodig en daarmee wordt brandstof bespaard.
  • Door de airco een kwartier voor aankomst uit te zetten, voorkomt u aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. De verdamper wordt bij een airco die aan staat koud en vochtig door condens uit de buitenlucht. Als u de airco wat eerder uit zet kan de verdamper op temperatuur komen en drogen.
  • Ook als het weer buiten koud en nat is, kunt u de airco goed gebruiken. Als de lucht vochtig is, kunnen de ramen beslaan. Door de airco aan te zetten in recirculatiestand en daarna in de gewone ontwaseming, zal de lucht in de auto snel drogen.

Onderhoud van de airco

Een goedwerkende airco is belangrijk voor het rijcomfort van uw auto. In de zomer zorgt het voor een aangename, koele temperatuur en in de winter voorkomt u beslagen ramen. Het is verstandig om uw airco elk jaar na te laten kijken en om het jaar te laten bijvullen. Tijdens een onderhoudsbeurt van de auto kunnen de interieur-/pollenfilters vervangen worden.

Het beste kunt u de airco het hele jaar door gebruiken, dus ook in de winter kunt u deze even aanzetten. Dit houdt het systeem ‘fit’ en bovendien voorkomt u lekkages, wat weer zorgt voor onnodige reparatiekosten.

Onderhoud bij Gert Pater

Met regelmatig airco onderhoud voorkomt u dat uw airconditioning stuk gaat en dat u voor grote kosten komt te staan. Voor het benodigde onderhoud van uw airco maakt het niet uit of u deze veel of juist weinig gebruikt.

Prijzen voor airco onderhoud:

  • Airco controle: €19,95
  • Airco reinigen*: v.a. €37,50
  • Airco onderhoudsbeurt: v.a. €95,-

*De prijs van het interieurfilter vervangen is afhankelijk van de auto.

Als u wilt weten of de airco nog goed werkt, kunt u gerust langskomen voor een aircocheck! Maak een via de website of bel 0342-442582.