Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

31 juli 2018

Rijden met hoge temperaturen: wat kunnen we voor de auto en onszelf doen?

De zomer laat inmiddels flink van zich horen! Al weken zijn de temperaturen in Nederland boven de 25 graden of zelfs boven de 30 graden. Niet alleen wij hebben het warm met deze hoge temperaturen, ook onze auto krijgt het te verduren. Wat extra voorzorgsmaatregelen nemen is nooit slecht en zal wellicht pech met de auto in deze hitte kunnen voorkomen.

Meest voorkomende autoproblemen in de zomer

De meeste autoproblemen in de zomer hebben met de accu te maken. Auto’s moeten met warm weer harder werken om de motor koel te houden. Hiernaast worden de accu’s behoorlijk op de proef gesteld door de airconditioning. Deze vraagt meer koelcapaciteit van de auto, waardoor het stroomverbruik veel hoger is. Laat de accu daarom controleren voordat u van plan bent om een lange autorit te maken naar bijvoorbeeld een vakantiebestemming. Naast de accu is het belangrijk om de koelvloeistof te controleren en eventueel te laten verversen en/of bij te vullen omdat dit de motor kan ontlasten.

Niet alleen bij neerslag zijn ruitenwissers belangrijk, ook bij het droge weer is het van belang dat uw ruitenwissers goed functioneren om de ruiten schoon te houden. Warm weer zorgt ervoor dat het rubber van de wisser snel hard wordt en zal uitdrogen. Daarom is het goed om deze te controleren, u weet tenslotte nooit wanneer u in een zomerse regenbui terecht komt.

Tips voor verkoeling in de auto

Bij warm weer kan de temperatuur in een stilstaande auto erg snel oplopen. Daarbij geldt: hoe hoger de temperatuur buiten, hoe sneller de opwarming binnen. Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het in de auto na 10 minuten al 40 graden en na een half uur zelfs 48 graden! Daarom de vraag: wat kunt u zelf doen om voor verkoeling in de auto te zorgen?

  1. Zet voor vertrek de deuren of ramen van de auto open zodat de ergste warmte kan ontsnappen. Dit scheelt een boel hitte en ijver van de airco.
  2. Leg een afscherming op de voorruit. Omdat het dashboard warmte absorbeert, kan de contacttemperatuur hiervan hoog oplopen. Leg daarom, als u geen zonnescherm heeft, een handdoek of deken op de voorruit.
  3. Houd uw hoofd koel: zet de airco aan. Om u goed te kunnen blijven concentreren en reageren op de weg, is het belangrijk om uw hoofd koel te houden. Zet daarom de airco aan, maar niet kouder dan 6 graden onder de buiten temperatuur. Temperatuurverschillen groter dan 6 graden kunnen leiden tot hoofd- en keelpijn en verkoudheid. Richt hiernaast de blowers niet op uw gezicht omdat u hierdoor het risico loopt op tranende of geïrriteerde ogen.
  4. Let op hete oppervlakten in de auto. Voorbeelden hiervan zijn het metaal van de autogordel of een zwart lederen interieur. Deze kunnen in extreme gevallen voor brandwonden zorgen.
  5. Neem altijd voldoende drinken mee voor onderweg.
Tip! Laat geen spullen in de auto liggen die als vergrootglas kunnen gaan werken, zoals een lege plastic fles. Deze kunnen namelijk brand in de auto veroorzaken.