Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

29 september 2017

BOVAG Garantie onder vuur

De afgelopen week is er in de media veel te doen geweest over de BOVAG Garantie die op occasions wordt gegeven. Gebruikte auto’s boven de € 4.500,- worden vaak met BOVAG Garantie verkocht. Een stukje extra zekerheid bij de grote uitgave die een aankoop van een auto is. Over die BOVAG Garantie is nu ophef ontstaan.

 

De huidige garantie praktijk

Wie nu een gebruikte auto koopt met BOVAG garantie betaalt er wat extra voor, dit bedrag zit in de afleveringskosten verwerkt. Alleen autobedrijven die lid zijn van BOVAG mogen auto’s met BOVAG Garantie verkopen. Deze autobedrijven moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Voor de consument is een aangesloten autobedrijf voorzien van een kwaliteitskeurmerk, wat een stukje extra zekerheid biedt. Komen binnen de garantietermijn van 6 maanden gebreken aan het licht, dan worden deze kosteloos gerepareerd. De kosten van de reparatie komen voor rekening van het garagebedrijf, zowel de onderdelen als de arbeid.

Volgens de aangescherpte regels voor het aanbieden van garantie en verzekeringen op occasions van De Nederlandsche Bank (DNB) is de BOVAG Garantie een verkapte verzekering. Er wordt als het ware premie voor betaald in de vorm van een hogere aanschafprijs. En bij het verkopen van verzekeringen gelden veel strengere regels en voorschriften waar brancheorganisatie BOVAG en de aangesloten garagebedrijven niet aan voldoen.

 

Hoe nu verder?

BOVAG is in samenwerking met Bovemij, een verzekeringsdochter van BOVAG, een product aan het ontwikkelen wat aansluit bij de wettelijke verplichtingen: “BOVAG Garantie nieuwe stijl”. Voordat hierover meer duidelijkheid is zullen er een aantal maanden verstreken zijn.

Voor de huidige kopers van een auto geldt dat, totdat er een nieuw product is gerealiseerd, de huidige vorm van garantie blijft bestaan. Bij de DNB is begrip en tijd gevraagd voor het inrichten van een nieuw product. De BOVAG Garantie, die al sinds 1965 wordt verstrekt, zal blijven bestaan, alleen de vorm zal in 2018 wat anders zijn.