Werkplaatsafspraak maken
Werkplaatsafspraak maken 034 24 42 582 Stuur ons een e-mail Volg ons op Facebook

12 maart 2021

APK

Iedere autobezitter heeft ermee te maken. Nieuwe auto's die op benzine rijden moeten vier jaar na de ingebruikname voor het eerst worden gekeurd en auto's die op diesel of lpg rijden moeten de eerste keer na drie jaar worden gekeurd. Wat houdt een APK precies in en wanneer moet uw auto gekeurd worden?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een technische keuring waarbij gekeken wordt naar verkeersveiligheid en milieu. De APK is een controle en een momentopname, geen onderhoudsbeurt. De volgende onderdelen worden beoordeeld:

  • De verkeersveiligheid (remmen, banden, stuurinrichting, verlichting, etc.)
  • Het milieu (uitstoot uitlaatgassen)
  • De registratie (kilometerstand, voertuigbewijs, etc.)

APK vervaldatum

Een nieuwe auto die op benzine rijdt moet na vier jaar voor het eerst gekeurd worden. Na de eerste APK keuring moet deze om de twee jaar gekeurd worden totdat de auto acht jaar oud is, daarna dient de auto elk jaar APK gekeurd worden. Bij dieselauto’s moet de eerste keuring na drie jaar worden uitgevoerd en hierna elk jaar. Op het keuringsrapport staat de vervaldatum benoemd. Vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dit kan al 2 maanden voor deze datum, de oorspronkelijke vervaldatum blijft behouden.

Heeft u een oldtimer die gebouwd is voor 1960, dan geldt er geen APK-plicht. Is de auto van ná 1 januari 1960 en ouder dan 30 jaar, dan moet deze eens in de twee jaar gekeurd worden.

Ook hybride- en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij benzine en diesel auto’s. Daarnaast wordt er ook gekeken naar (onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

APK verlopen

Rijden zonder geldige APK is strafbaar en u kunt er dan ook een boete voor krijgen. Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk om uw auto op tijd te laten keuren. Het kan gebeuren dat uw auto niet op tijd APK-goedgekeurd is. Volgens artikel 11 van Besluit Voertuigen mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK vervaldatum op de openbare weg stilstaan, maar er mag niet mee gereden worden (de uitzondering is het ritje naar het autobedrijf voor de APK). Na deze periode moet de auto APK-goedgekeurd zijn.

APK voor maar 35 euro

Bij Autobedrijf Gert Pater voeren wij de APK voor uw auto gratis uit in combinatie met een grote of kleine beurt (excl. de wettelijk verplichte afmeldkosten). Is de auto niet toe aan een beurt, dan is het tarief voor de APK keuring maar € 30,- (exclusief € 5,- afmeldkosten). Is de auto goedgekeurd, dan wordt deze afgemeld bij de RDW.

Als er naar aanleiding van de APK reparatie noodzakelijk is, wordt u vooraf door ons geïnformeerd. Zonder uw toestemming worden er geen extra werkzaamheden verricht. U ontvangt altijd een prijsopgave zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Een afspraak voor de APK of ander werkzaamheden maakt u eenvoudig via onze website of door te bellen naar 0342-442582.